go-with-golazo-neg

30.500 lopers genieten bij mooi herfstweer van eerste AG Antwerp 10 Miles in twee en een half jaar

grotemarkt1010

896 dagen na de vorige editie was het vandaag eindelijk zover: een nieuwe editie van de AG Antwerp 10 Miles. 26.000 lopers doorkruisten de Kennedy- en de Waaslandtunnel voor een memorabele run van 16 km door ‘t Stad. Michael Somers en Nina Lauwaert kroonden zich tot winnaars. Samen met de 3500 deelnemers aan de 6,8 km lange AG Antwerp Short Run en de 1000 lopertjes van de Alpro Kids Run mocht de AG Antwerp 10 Miles voor zijn unieke en eenmalige najaarseditie in totaal 30.500 lopers verwelkomen.

De AG Antwerp 10 Miles is al jaar en dag het grootste loopfeest van het land. De inschrijvingen voor de 10 miles werden donderdag al afgesloten omdat de deelnemerslimiet bereikt was. Om 13u30 gaf Antwerps burgemeester Bart De Wever op de Gloriantlaan op Linkeroever het startschot voor de eerste van vier startwaves van de 10 miles. Die waves zorgden voor een optimale spreiding van het deelnemersveld op het 16 km lange parcours.

Na drie kilometer doken de deelnemers de Kennedytunnel in. Aan de andere kant van de Schelde liep het traject onder andere langs het Justitiepaleis, de Scheldekaaien, de Grote Markt en de Meir. Op die ‘wereldberoemde’ winkelstraat werden de lopers extra hard aangemoedigd. Overal langs het parcours stonden dikke drommen toeschouwers, maar in de zogenaamde Cheering Lanes was het nog een tikkeltje luider. In de AG Cheering Lane op de Meir zorgen DJ’s en cheerleaders voor een unieke sfeer en een enorme energieboost voor de lopers.

Ter hoogte van kilometerpaal 13 doken de deelnemers opnieuw onder de Schelde, dit keer via de Waaslandtunnel. Aangekomen op Linkeroever was het nog een tocht van twee kilometer tot de finish op de Gloriantlaan, waar supporters vanop de tribunes hun geliefden konden toejuichen.

Somers lost Kimeli, internationaal podium bij de vrouwen

De man die de 16 km het snelst aflegde was Michael Somers. Hij liep het gros van de wedstrijd op kop, lange tijd samen met Isaac Kimeli. Maar op een dikke kilometer van de finish plaatste Somers een ultieme versnelling, om uiteindelijk af te klokken in 47:45. Kimeli werd tweede op goed twintig seconden en diens trainingsmakker Thomas De Bock finishte als derde. Zesvoudig winnaar Nick Van Peborgh legde beslag op de vierde plaats.

Bij de vrouwen trok Nina Lauwaert met een chrono van 56:51 aan het langste eind. De Amerikaanse Liz Romo, die in het Oost-Vlaamse Sinaai woont, eindigde een minuut later als tweede. Met de Nederlandse Saskia Weinans op drie kreeg de 10 miles bij de vrouwen een internationaal podium. Titelverdedigster Lore Tack moest dit jaar vrede nemen met plaats vier.

Wout van Aert verkiest 10 miles boven Wereldbeker veldrijden

Traditioneel maakten ook heel wat BV’s hun opwachting in de AG Antwerp 10 Miles. De strafste prestatie werd zonder twijfel geleverd door Wout van Aert. De drievoudige wereldkampioen veldrijden en Belgische kampioen en vice-olympische kampioen in het wegwielrennen koos een week na Parijs-Roubaix voor de AG Antwerp 10 Miles in plaats van de Wereldbeker veldrijden. Van Aert legde de 16 km af in 1 uur en 11 minuten. Andere BV’s die meeliepen zondag waren onder andere Bazart-zanger Mathieu Terryn, komiek Geert Hoste en actrice Tine Embrechts.

Het was ook uitkijken naar het ‘politieke loopduel’ tussen Antwerps burgemeester Bart De Wever en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. De Wever liep met 1:25:37 zijn beste tijd ooit in de 10 miles, Verlinden finishte in een hele knappe 1:29:54.

Alpro Kids Run & AG Antwerp Short Run

De 10 miles was de apotheose van een prachtige loopdag in Antwerpen die zonder incidenten verlopen is. Met temperaturen van om en bij de 18 graden en een heerlijk herfstzonnetje was het ideaal loopweer. Ook voor de deelnemers aan de Alpro Kids Run en de AG Antwerp Short Run.

De kids mochten om 10u30 de spits afbijten voor een 1,8 km lange tocht op Linkeroever. Een uur later begon de 6,8 km lange AG Antwerp Short Run. De 3500 deelnemers liepen rond het Galgenweel, waar ze konden genieten van een schitterend uitzicht op de Antwerpse skyline. De race werd gewonnen door Kevin Schauwaers bij de mannen (in 20:40) en Mélanie Bovy bij de vrouwen (24:28).

Afspraak op 24 april 2022

Volgend jaar zal de AG Antwerp 10 Miles opnieuw zijn vertrouwde plekje in het voorjaar op de kalender innemen. Zondag 24 april 2022 is de datum die iedereen nu al mag noteren voor de 36ste editie van de AG Antwerp 10 Miles.

Deel dit bericht

Lees ook

Save the date!

27/04/2025