go-with-golazo-neg

30.500 lopers genieten van zonovergoten Antwerp 10 Miles

Golazo
Golazo

Zes maanden na de eenmalige najaarseditie mocht de Antwerp 10 Miles zondag opnieuw meer dan 30.000 lopers verwelkomen, 30.500 om exact te zijn. Ook de zon was op de afspraak. In stralend lenteweer genoten 1750 kinderen van de Kids Run (1,8 km), 3750 sportievelingen van de Antwerp Short Run (6,8 km) en 25.000 lopers van de koninginnenafstand, de 10 miles. Michael Somers en Nina Lauwaert kroonden zich tot winnaars van de 10 miles.

De AG Antwerp 10 Miles is al 36 jaar het grootste loopfeest van het land. Om 13u30 gaf Antwerps burgemeester Bart De Wever op de Gloriantlaan op Linkeroever het startschot voor de eerste van vier startwaves van de 10 miles. Die waves maakten dat het deelnemersveld perfect gespreid werd over het 16 km lange parcours.

Na drie kilometer op Linkeroever doken de lopers de Kennedytunnel in. Aan de andere kant van de Schelde liep het traject onder andere langs het Justitiepaleis, de Scheldekaaien, de Grote Markt en de Meir. Op die ‘wereldberoemde’ winkelstraat werden de lopers extra hard aangemoedigd. Overal langs het parcours stonden dikke drommen toeschouwers, maar in de zogenaamde Cheering Lanes was het nog een tikkeltje luider. In de AG Cheering Lane op de Meir zorgden DJ’s en cheerleaders voor een unieke sfeer en een enorme energieboost voor de lopers.

Ter hoogte van kilometerpaal 13 doken de deelnemers opnieuw onder de Schelde, dit keer via de Waaslandtunnel. Aangekomen op Linkeroever was het nog een tocht van twee kilometer tot de finish op de Gloriantlaan, waar supporters vanop de tribunes hun geliefden konden toejuichen.

Net als vorig jaar was Michael Somers de snelste over de 10 mijl in 48:48. De Belgische kampioen veldlopen liet na 10 km zijn medevluchters achter en had aan de finish een halve minuut voorsprong op Nicolaï Saké (49:13). Angelo Vandecasteele werd derde in 50:21.

Ook bij de vrouwen trok de winnares van de vorige editie opnieuw aan het langste eind. Nina Lauwaert klokte af in 57:14. Kim Geypen werd tweede in 57:54. De derde plaats was voor Victoria Warpy (59:00).

Tourist LeMC vs. Bart De Wever

De AG Antwerp 10 Miles is er voor iedereen, ook voor wie geen (frequent) loper is. Tourist LeMC is zo iemand. Tot drie maanden geleden was zijn loopconditie naar eigen zeggen onbestaande, maar dankzij de professionele begeleiding van Energy Lab kon de stadstroubadour zondag, op verantwoorde wijze, voor het eerst zijn opwachting maken in het grootste loopfeest van zijn stad en land. Tourist legde de 10 miles af in 1u35:39 en was daar uitermate tevreden mee. Met die tijd was hij overigens maar een kleine twee minuten trager dan Bart De Wever (1u33:51). Sneller lopen dan de Antwerpse burgemeester was de stoute ambitie die Tourist vooraf uitgesproken had.

Andere BV’s die meeliepen zondag waren onder andere komiek Geert Hoste, Journaal-anker Fatma Taspinar, nieuwslezer Freek Braeckman, voetbalcommentator Filip Joos, ex-Rode Duivel Steven Defour, presentatrice en actrice Erika Van Tielen, ministers Annelies Verlinden, Benjamin Dalle en Ben Weyts en schepenen Annick De Ridder en Jinnih Beels.

Kids Run & AG Antwerp Short Run

De 10 miles was de apotheose van een prachtige loopdag in Antwerpen die zonder incidenten verlopen is. Met temperaturen van om en bij de 19 graden en een heerlijk lentezonnetje was het ideaal loopweer. Ook voor de deelnemers aan de Kids Run en de AG Antwerp Short Run.

De kids mochten om 10u30 uur de spits afbijten voor een 1,8 km lange tocht op Linkeroever. Een uur later begon de 6,8 km lange AG Antwerp Short Run. De 3750 deelnemers liepen rond het Galgenweel, waar ze konden genieten van een schitterend uitzicht op de Antwerpse skyline. Julien Calandreau was met een tijd van 22 minuten en 15 seconden de snelste bij de mannen, Elise Van Raemdonck triomfeerde met een chrono van 25 minuten en 50 seconden bij de vrouwen.

Afspraak in 2023

Op zondag 23 april 2023 wordt de 37ste editie van de AG Antwerp 10 Miles gelopen. Vanaf midden december zullen de inschrijvingen opengaan.

Deel dit bericht

Lees ook

Save the date!

27/04/2025