go-with-golazo-neg

Op weg naar meest succesvolle Baloise Antwerp 10 Miles ooit

Baloise10Miles

Met momenteel al 36.000 inschrijvingen is de 37e editie van de Baloise Antwerp 10 Miles – op zondag 23 april – goed op weg om die met het grootste aantal deelnemers te worden, al zeker voor de 10 mijl zelf. Ook het bedrijvendorp is helemaal volzet. Enkele nieuwigheden in het parcours, een resem klinkende én bekende namen aan de start en tal van extra’s zoals een eigen kledinglijn, maken deze Baloise Antwerp 10 Miles opnieuw tot een hoogdag voor de Belgische loper en supporter.

Net geen 30.000 lopers voor de eigenlijke 10 mijl, dat was tot nog toe het record (uit 2014). Vandaag werd dat aantal overschreden. “We laten 31.000 inschrijvingen toe. Dat betekent dat er nog maar 1000 plaatsen over zijn, de 10 mijl zelf zal voor het eerst in de geschiedenis helemaal volzet zijn”, weet Greg Broekmans van organisator Golazo. “In totaal verwachten we over de drie afstanden heen 37.500 lopers. Dat is eigenlijk een record, want alleen toen de Antwerp Marathon nog deel uitmaakte van het evenement haalden we ooit meer deelnemers.”

Dat is ook mooi nieuws voor Baloise, dat sinds dit jaar titlepartner is van de Baloise Antwerp 10 Miles. “We kijken er enorm naar uit om als officiële naamsponsor de duizenden deelnemers van de Baloise Antwerp 10 Miles te mogen aanmoedigen”, aldus Liesbeth Laureys, directeur Marketing en Digital Business bij Baloise. “De Baloise Antwerp 10 Miles zal een inspirerende beleving zijn. We hebben niet alleen op maar ook langs het parcours randactiviteiten voorzien. Zo wordt de Baloise Antwerp 10 Miles een geweldig feest voor iedereen, al lopend of supporterend. Dat ook onze medewerkers en makelaars enthousiast zijn, blijkt uit de 900 inschrijvingen die we mochten noteren. We kijken in het bijzonder uit naar de Baloise Cheering Lane aan het MAS, waar de lopers en supporters een laatste boost zullen krijgen richting finish onder de opzwepende beats van lokale jonge dj’s.”

“Het is toch altijd weer toeleven naar de Baloise Antwerp 10 Miles. De supporters sparen een hele week hun stembanden om zich schor te kunnen schreeuwen, de lopers leggen dan weer de laatste hand aan hun vaak intensieve voorbereiding”, zegt schepen voor Sport Peter Wouters. “Zelfs de meest doorgewinterde deelnemers voelen de stijgende spanning die vlak voor de start een climax bereikt. Ook op het startpodium voel je dan de adrenaline pompen en besef en beleef je ten volle wat zo’n 10 Miles allemaal teweegbrengt. Op 23 april moet het voor iederéén weer één groot loopfeest worden, van de toeschouwers en de allerjongsten op de eerste startrij van de Kids Mile tot de allerlaatste finisher van de 10 mijl zelf. Onderweg wordt het genieten en afzien, maar dat laatste nemen we er met de glimlach bij.”

Parcours

Voor wie eerder al deelnam, wordt het zeker uitkijken naar de nieuwe passage langs de Stadswaag en het MAS. Met de lussen op het Eilandje is het Hessenplein dit jaar dé plek voor de supporters, want de lopers passeren er driemaal. Voor het overige bevat het parcours de basisingrediënten van altijd: de Kennedytunnel kort na de start, de Waaslandtunnel aan het einde en de Kaaien en de Grote Markt ergens halfweg, ook traditioneel plekken waar toeschouwers massaal aanwezig zijn.

Wie de Short Run loopt (6,8 km), krijgt hetzelfde mooie rondje langs het Galgenweel voorgeschoteld als vorig jaar, met zicht op de skyline op rechteroever. Voor de kinderen is er een Kids Mile van 1,8 km. De start en de aankomst liggen voor alle afstanden op de Gloriantlaan op Linkeroever.

Toppers en bekende lopers

Naast de tienduizenden recreatieve lopers staan er ook meerdere toplopers aan de start met de ambitie deze 37e Baloise Antwerp 10 Miles te winnen. Michael Somers, winnaar van de voorbije twee edities, is helemaal verzot op deze wedstrijd en gaat resoluut voor drie op drie. Pieter-Jan Hannes is wellicht zijn belangrijkste concurrent, al mogen we zesvoudig winnaar Nick Van Peborgh nooit afschrijven.

Ook bij de vrouwen zal er flink strijd geleverd worden. Victoria Warpy, vorig jaar derde en één van de betere Belgische langeafstandsloopsters krijgt concurrentie van onder andere Imana Truyers en Hanna Vandenbussche.

Het grootste loopevenement van België trekt ook dit jaar diverse bekende koppen aan die zich aan 10 mijl wagen. Burgemeester Bart De Wever op kop, met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden als belangrijkste uitdager. Ook Vlaams minister Jo Brouns staat aan de start, net als Bazart-frontman Mathieu Terryn, comedian Geert Hoste, tv-kok Loic Van Impe en VRT-nieuwsanker Fatma Taspinar.

Bedrijven en scholen

Een flink deel van de deelnemers komt in groep, van scholen tot bedrijven. Antwerpse scholen hadden dit jaar de kans om kinderen gratis in te schrijven voor de Kids Mile. Voorlopig staan er een kleine 2000 deelnemers aan de start van de Kids Mile. Voor bedrijven is deze Baloise Antwerp 10 Miles een ideale gelegenheid om medewerkers en/of klanten op een sportief extraatje te trakteren. Maar liefst 130 bedrijven ontvangen hun genodigden in het Vinci Energies-bedrijvendorp, dat daarmee helemaal volzet is. Ook dat is een record.

Mobiliteit en netheid

Om de vele deelnemers en supporters zo vlot mogelijk naar en terug weg van Antwerpen te laten komen, heeft organisator Golazo samen met een aantal partners een uitgebreid mobiliteitsplan klaar. De kern van de boodschap is om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar de stad of Linkeroever te komen. Wie van verder komt, neemt best de trein of maakt gebruik van de parkings aan de rand van de stad, om van daar op het openbaar vervoer over te schakelen. Alle info daarover op www.slimnaarantwerpen.be.

Naast een duurzame mobiliteit hamert de organisatie ook op een zo beperkt mogelijke afvalberg. Er wordt voor gescheiden afvalverzameling en -ophaling gezorgd, er worden kartonnen bekers ingezet onderweg en herbruikbare bekers aan de drankstanden en een uitgebreid ‘green team’ ruimt op wat er toch overblijft.

Kledinglijn

Elk jaar voorziet de organisatie ook een aantal nieuwigheden. Zo werd er in samenwerking met Craft voor het eerst een unieke kledinglijn ontworpen voor de Baloise Antwerp 10 Miles. Er is keuze uit een short, loopshirt, sweater (telkens mannen- of vrouwenmodel) en een jasje. Wie wil kan nu al online bestellen via https://baloiseantwerp10miles.be/nl/merchandise-shop/ en ter plaatse afhalen bij de Craft shop in de Runners’lab Expo of daar kopen op zaterdag of zondag zolang de voorraad strekt.

Daarnaast konden deelnemers bij hun inschrijving een gezonde maaltijd bestellen om voor of na hun inspanning te nuttigen. Ook de mogelijkheden ter plaatse om gezond te eten werden uitgebreid met een healthy food village van Foodmaker.

Inschrijven

Inschrijven kan via deze link. Voor de 10 mijl zijn er nog 1000 plaatsen, snel zijn is daar de boodschap. Voor de Short Run en Kids Mile zijn er nog ruim voldoende plaatsen beschikbaar.

Deel dit bericht

Lees ook

Save the date!

27/04/2025